STEM YILDIZLARI MÜCADELESİ

STEM YILDIZLARI MÜCADELESİ

Yarışma Yönergesi

Yarışmanın Amacı:

  • Öğrencilerin sınırlı süre ve malzeme ile STEM disiplinlerini kullanarak gerçek yaşam problemlerine çözüm üretmelerini sağlamak.
  • Öğrencilerin problem çözme, farklı düşünme, yaratıcılık, girişimcilik ve takım çalışması becerilerini geliştirmek.

Yarışma Formatı:

STEM Yıldızları Mücadelesi; ilki ön değerlendirme olmak üzere 5 yarışma etkinliğinden oluşmaktadır. İlk olarak her kademeden (ilkokul, ortaokul ve lise) ayrı ayrı 60 takımın başvuru yapabileceği “Ön Değerlendirme Yarışma Etkinliği” gerçekleştirilecek, daha sonra jüri değerlendirmesi sonucu puan sıralamasında yer alan ilk 20 takımın katılacağı lig usulüyle farklı tarihlerde “4 Yarışma Etkinliği” yapılacaktır. Bu 4 yarışma etkinliği sonunda alınan toplam puanlar üzerinden genel bir sıralama yapılıp, dereceye giren takımlarımızın öğrencileri ödüllendirilecektir. Ayrıca etkinliklere katılan tüm öğrencilere “Katılım Sertifikası” verilecektir.

  • Ön Değerlendirme Yarışma Etkinliği Aralık ayı içerisinde; ön değerlendirmeden geçen takımların lig usulüyle katılacağı yarışmalar Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ayda bir etkinlik olacak şekilde gerçekleştirilecektir.
  • Takımlar problem durumuna ilişkin yönerge ve malzeme setini yarışma günü masalarında hazır bulacaktır. Tüm çalışma yarışma günü belirtilen saatler arasında gerçekleştirilecektir.
  • Yarışma etkinliklerinin konusu ve problem durumu (konu hakkında araştırma yapmaları amacıyla) başvuru yapan takımların danışman öğretmenlerinin e-posta adreslerine etkinlik tarihinden 2 gün önce iletilecektir.
  • Takımlar yarışmada problem durumuna ilişkin çözümlerini üretip, prototip tasarlayacaktır. Bunun için takımlara 120 dk süre verilecektir.
  • Her takım çözümünü ve prototipini jüriye 5 dakika içinde sunacaktır.
  • Yarışma etkinlik süresi toplam 3 saat (180 dk) olarak planlanmıştır. İlk 2 saat çalışmaların yapılması ve prototiplerin üretilmesi; son 1 saat takımların sunumu için ayrılacaktır. Her takımın 5 dk sunum yapma süresi olacaktır.

Katılım Şartları:

  • Yarışmaya başvuru ücretsizdir ve Bursa’da resmi/özel okullarda öğrenim gören ilkokul 3. ve 4. Sınıf öğrencileri ile tüm ortaokul ve lise öğrencileri başvuru yapabilir.
  • Ön değerlendirmeyi geçen takımlar sonraki 4 yarışma etkinliğine de katılacağını taahhüt etmelidir. Herhangi birine katılmayan takımlar yarışmadan çekilmiş sayılacaktır.
  • Başvurular belirlenen kontenjandan fazla olduğunda, yarışma komitesi farklı ilçe ve kurumlara öncelik vererek takımları seçecektir.
  • Takımlar 3 kişiden oluşmalıdır. Takım üyelerinin hepsi aynı okul/BİLSEM’den olmak zorundadır. Her takımın 1 danışmanı (eğitim gördükleri okul/BİLSEM’den bir öğretmen) olmalıdır. Kişisel başvurular kabul edilmeyecektir.
  • Yarışmaya eksik öğrenci sayısı veya başvuru sırasında belirtilen isimler dışında öğrenciler ile gelen takımlar kabul edilmeyecektir.
  • Bir kurumdan en fazla 2 takım başvuru yapabilir. Bir öğretmen 2 takıma danışmanlık yapabilir. Yarışmaya katılan takım isimleri aynı olamaz. Aynı olması halinde ilk başvuran takımın ismi kabul edilecektir.
  • Yarışmaya katılmak için ‘Veli İzin Belgesi’ gereklidir; bu belgeyi getirmeyen öğrenciler ve takımları yarışmaya alınmayacaktır.
  • Öğrencilerin ve danışman öğretmenlerin yarışmaya katılımları için valilik oluru alınacaktır. Ancak takım ve danışman öğretmenlerin yarışma yerine ulaşımlarından ve yarışma yerinden ayrılışlarından okul yönetimleri sorumlu olacaktır.

Yarışma Kuralları:

  • Danışman öğretmenlerin, yarışma sırasında öğrencilere müdahalede bulunması yasaktır.
  • Yarışma yürütme kuruluna, jüri üyelerine ve görevli personellere karşı yapılacak olan her türlü hakaret, gereksiz ısrar, argo, tehdit ve fiziksel müdahaleler diskalifiye sebebidir.
  • Yarışmalar sırasında gerekli görülürse her takıma bir bilgisayar ve internet temin edilecektir. Ayrıca takımların verilen malzeme dışında ek kaynak ya da cihaz (bilgisayar, tablet, cep telefonu, akıllı saat, harici bellek vb.) kullanmaları yasaktır.
  • Başka takımın prototipine, kişisel eşyasına veya organizasyon alanındaki herhangi bir eşyaya zarar verdiği tespit edilen kişi takımıyla birlikte diskalifiye edilecektir.
  • Yarışma etkinlikleri ile ilgili olarak yarışmacılar ve danışman öğretmenler; yürütme kurulu tarafından yarışma öncesi veya sonrası yapılacak her türlü yazılı veya görsel tanıtım, yayın, sosyal medya ve internet yayınlarını kabul ve taahhüt eder.
  • Okul ya da takımların haricen (broşür, afiş, roll-up vb.) reklam içerikli tanıtım yapmaları ve sponsor belirtmeleri yasaktır.
  • Yarışma kurallarında belirtilmeyen bütün durumlarda tek yetkili yarışma yürütme ve değerlendirme kurulunda yer alan jüri üyeleridir.

Ödüller:

Her kademede (ilkokul, ortaokul ve lise) birinci, ikinci ve üçüncü olan takımlara ödül verilecektir. (Ödüller öğrenci seviyelerine ve derecelerine uygun STEM ROBOTİK SETLER olacaktır.)

Etkinlik Yürütme ve Değerlendirme Kurulu:

Bu faaliyet Bursa İl Mili Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Birimi İnovasyon Merkezi tarafından organize edilmektedir.

Bursa İnovasyon Merkezi Ekibi
Prof. Dr. Şehnaz BALTACI
Prof. Dr. Adem UZUN
Doç. Dr. Mehmet DEMİRBAĞ
Doç. Dr. Taliha KELEŞ
Dr. Buket Ertuğrul
Alime TUNALIER
Ayşe ÇANAKCI
Cengiz DEHMENOĞLU
Elvan KELEŞ
Ezgi TURGUTALP
Figen GENÇ
Gülbahar Dilek ÖRENLİLİ
Işılay Güneş TORUN
Mehmet TÜRK
Mensure SÜRÜCÜ
Merve CAMBAZ
Mithat KARA
Murat ECEVİT
Nurgül BÜTÜNER
Seçil GÖKÇE
Selim ÇELİK
Semiha MAÇÇA
Sevgi ÇELİMLİ
Simay KAYA DUR
Sinan ÇORBACIOĞLU
Şenay UÇAR
Şeyma TEMUÇiN
Yusuf İÇEN
Zehra UZUN

ÖN DEĞERLENDİRME YARIŞMA TARİHLERİ

İlkokul Öğrencileri İçin – 24 Aralık 2024 Sabah Grubu: 10.00 – 13.00, Öğle Gurubu: 14.00 – 17.00

Ortaokul Öğrencileri İçin – 25 Aralık 2024 Sabah Grubu: 10.00 – 13.00, Öğle Gurubu: 14.00 – 17.00

Lise Öğrencileri İçin – 26 Aralık 2024 Sabah Grubu: 10.00 – 13.00, Öğle Gurubu: 14.00 – 17.00

Yarışma Faaliyet Yeri: Bursa İnovasyon Merkezi – IşıktepeoSB Mh. Arıtma Cd. No:22/1 (BEBKA Binası) Nilüfer/BURSA