Genç Ar-Ge İnovatif Düşünce Akademisi

Genç Ar-Ge İnovatif Düşünce Akademisi

2022 yılından bu yana lise öğrencilerine girişimcilik temasında hazırladığımız (inoGenç, Liseli İnovatif Girişimciler) programlarımız, Bakanlığımız Strateji Geliştirme Başkanlığının liderliğinde planlanan Genç Ar-Ge Faaliyetleri çatısı altında İnovatif Düşünce Akademisi ismiyle siz gençlerle buluşuyor!…

Bu program Bursa İnovasyon Merkezi’nin mevcut kaynak ve iş birliklerinden faydalanarak, teknolojik araçlar ve yaratıcı eğitim modelleriyle öğrencilerin hem girişimcilik hem de proje geliştirme süreçlerinde gerçek bir deneyim kazanmalarını sağlayarak gençlerin fikirlerini hayata geçirmeleri için bir fırsat sunmaktadır.

Programın Amacı:
Lise öğrencilerini (14-18 yaş) gelecekte planladıkları kariyer hedefleri için bilinçlendirmek; yenilikçi fikirler geliştirme, girişimcilik becerileri kazanma ve projelerini somut çıktılara dönüştürme süreçlerini desteklemek amacıyla “Genç Ar-Ge İnovatif Düşünce Akademisi” programı hazırlanmıştır. Böylece öğrencilerin toplumsal ve çevresel sorunlara duyarlı, etkili çözümler üreten girişimci bireyler olarak yetişmesine katkı sağlanacaktır.

Hedefler:

  • Öğrencilere proje geliştirme ve girişimcilik aşamalarını öğreterek fikirlerini hayata geçirmelerini sağlamak.
  • İnovatif ve sosyal girişimcilik bakış açısını kazandırmak.
  • Öğrencilerin iş modeli geliştirme, prototip geliştirme, finansal planlama, pazarlama stratejileri ve sunum becerilerini güçlendirmek.
  • Problem çözme, yaratıcı düşünme, takım çalışması, etkili iletişim ve liderlik becerilerini desteklemek.
  • Hem dijital hem yeşil dönüşüme öncülük edebilecek geleceğin liderlerini yetiştirmek.

Programın Yapısı ve Aşamaları:

Programın duyurulması ve 15 Ocak 2025 tarihine kadar başvuruların alınması

Bu program temel seviye ve ileri seviye olmak üzere iki aşamalı planlanmıştır. Duyuru aşamasında iki farklı başvuru formu hazırlanmış olup öğrencilerin seviyelerine göre başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

İleri seviye programına başvuran öğrencilerin/takımların başvuruları inovasyon merkezi bünyesinde kurulan komisyon tarafından değerlendirilerek belirli bir puan altında kalanlar temel seviye programına dahil edilecektir. İleri seviye başvurusunda projeler; projenin yenilikçi yönleri, sosyal fayda, teknik uygulanabilirlik, sürdürülebilirlik ve projenin etkili ve anlaşılır bir şekilde sunulması gibi kriterlere göre değerlendirilecektir.

Program katılımcı topluluğu belirlendikten sonra danışman öğretmenlerin ve öğrencilerin yer alacağı bir iletişim grubu kurulacaktır. Bu iletişim grubunda planlanan etkinlik bilgileri ve başvuru formları paylaşılacaktır.

Katılımcılar istedikleri ve uygun buldukları etkinliklere başvuru yapabilecektir. Aşağıdaki tabloda yer alan etkinlikler imkanlar dahilinde yüz yüze veya çevrim içi (online) gerçekleştirilecektir. Etkinliklerin katılımcı listeleri oluşturulduktan sonra varsa gerekli izinler alınacaktır.

Etkinlikler Şubat – Haziran 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. Haziran 2025’te programa katılan öğrenci ve öğretmenlerle değerlendirme ve gelecek planlama toplantısı yapılacaktır.

Programa katılanlardan 2025-2026 Eğitim-Öğretim Yılında Girişimcilik, TÜBİTAK Araştırma Projeleri ve TEKNOFEST Yarışmalarına hazırlanan öğrenciler/takımlar takip edilerek programın katkıları, potansiyellerini harekete geçirme, yarışmalara katılım durumları gibi kriterler üzerinden değerlendirmesi yapılacaktır.

TEMEL SEVİYE

Hedef Kitle: Girişimcilik süreçleri ve proje geliştirme konusunda deneyimi olmayan ancak öğrenmeye ve deneyim kazanmaya istekli lise öğrencileri.

Faaliyetler:
Eğitimler
Girişimcilik ve İnovasyonun Temel İlkeleri
Proje Nedir? Neden Önemlidir?
Tasarım Odaklı Düşünme
Yapay Zekâ Araçları
Siber Güvenlik Farkındalığı
Oyunlaştırma ve Sanal Gerçeklik (VR) Uygulamaları
Verinin Gücü

Atölyeler ve Yarışmalar
Yaratıcı Düşünme ve Problem Çözme Teknikleri Atölyesi
Sürdürülebilir Yaşam Proje Geliştirme Atölyesi
Basit Prototipleme Araçları Atölyesi
Yeşil İnovasyon Hackathonu

Tecrübe Paylaşımları
Girişimciler ile başarılı olmuş projeleri yürüten uzmanlar ve akranlarıyla tecrübe paylaşım seminerleri

İLERİ SEVİYE

Hedef Kitle: Daha önce girişimcilik, inovasyon gibi konularda eğitim alan veya proje geliştirme deneyimi olan ancak proje süreçlerinde derinlemesine bilgi ve profesyonel destek arayan lise öğrencileri.

Faaliyetler:
Eğitimler
Proje Yönetimi
İnovasyon Teknikleri
Sosyal Girişimcilik ve Toplumsal Etki Planlama
Dijital İş Modelleri ve Girişimcilik Eğitimi
SWOT Analizi
Hedef Kitle ve Pazar Analizi
Etkili Sunum Teknikleri

Atölyeler
Yapay Zekâ Araçları ile Proje Geliştirme Atölyesi
İş Modeli Canvası Oluşturma Atölyesi
Dijital Prototipleme (3D Tasarım ve 3D Yazıcı) Atölyesi
Patent / Marka / Tasarım Araştırmaları Atölyesi

Uzman Mentorluğu
Uzmanlarla (akademisyen, proje uzmanları, girişimciler vb.) Birebir Oturumlar ve Geri Bildirimler

Saha Ziyaretleri
Teknopark ve TTO Ziyaretleri
Girişimci Ziyaretleri

Programa Katılım Şartları:

Programa tüm lise türlerinde (Anadolu lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Fen lisesi vb.) öğrenim gören lise öğrencileri katılabilir.

Öğrenciler temel ve ileri seviye programlarından şartları taşımaları koşuluyla bireysel veya takım halinde başvuru yapabilir. (Lütfen program formatında yer alan temel seviye ve ileri seviye hedef kitle koşulunu okuyunuz!)

Her öğrenci grubu, aynı okuldaki bir danışman öğretmen tarafından temsil edilmelidir. Danışman öğretmen, öğrencilerin tüm süreçlerini koordine etmek ve etkinlik sırasında rehberlik etmekle sorumlu olacaktır.

Öğrencilerin ve danışman öğretmenlerin yüz yüze etkinliklerin yapılacağı tarihlerde katılımları için valilik oluru alınacaktır. Ancak öğrenci ve danışman öğretmenlerin etkinlik yerine ulaşımlarından ve yarışma yerinden ayrılışlarından okul yönetimleri sorumlu olacaktır.

Yarışmaya katılmak için ‘Veli İzin Belgesi’ gereklidir. Yüz yüze planlanan etkinliklere öğrencilerin yanında danışman öğretmenlerinin de bulunması zorunludur. Danışman öğretmenler etkinlik boyunca etkinlik yerinde bulunmalıdır.

Programa katılan öğrencilerden, 2025-2026 eğitim-öğretim yılı sonuna kadar başvurdukları girişimcilik faaliyetleri veya proje yarışmaları ile ilgili geri bildirimde bulunmaları beklenmektedir. Bu geri bildirimler, programın etkililiğini değerlendirmek amacıyla kullanılacaktır.

Destekler:

Program kapsamında gerçekleştirilecek etkinliklerin en az %70’ine katılan öğrencilere katılım belgesi verilecektir. Örnek: temel seviyede toplam 10 programdan 7’sine katılmış olmak.

Türkiye genelinde konu kapsamında düzenlenecek geziler (Teknoparklar, Bilişim Vadisi vb.)

Teknolojik ekipmanların kullanımı (3D yazıcı, geliştirme kartları ve kitleri, VR gözlük, lazer gravür makinesi vb.)